torstai 20. heinäkuuta 2017

Tsemppi mulle ja sulle

Oon viime aikoina pohtinu paljon sitä, millanen fiilis mulla on itestäni. Nimenomaan omasta ulkonäöstä. Ja sitä, miten ihan liian usein sorrun vertaamaan omaa ulkonäköäni muihin ihmisiin. (Ja miten turhaa semmonen oikeasti on.)

Mulle tulee usein vaivaantunu olo ulkonäköön kohdistuvista kehuista. (Työkaverin tuttu oli vasta kehunu, että onpa teillä kaunis uus työntekijä, mutta mie kiusaantuneena sopersin vastaukseksi jotain, koska en uskonu, että kukaan sanois niin.) Vaikken oo ulkonäkökeskeinne ihminen, aattelen, että tämä ja tuo ihminen ei varmaan tykkää minusta sen takia, miltä näytän. Etten ikinä löydä ketään, koska oon jotenkin väärän näkönen. Ne, jotka luki minun aiempaa blogia tai tuntee minut tietää, että mulla on taustalla tosi pitkä koulukiusaamistausta nimenomaan ulkonäköön kohdistuen. En aio kertoa sitä tarinaa uudestaan (voit lukea sen halutessasi täältä), mutta uskon, että sillä on aika iso vaikutus siihen, miten koen oman ulkonäköni.

Tuuli otti nää kuvat toukokuussa aika nopsaa muuton ja stressaavan kevään jälkeen. Aattelin, että jes, nyt saan kivoja kuvia itestä: oon laittanu hiukset, meikannu rauhassa ja valinnu vielä kivat vaatteetki päälle - ulkona on vielä kesäki! Mutta kuvat nähdessä mieleen tuli vaan ajatus siitä, että näytän ihan hirveältä. Etten ikinä julkasis näitä kuvia yhtään missään. Järkyttävä kaksari ja ihan hirveät silmäpussit. Että näytän kamalalta pötkylältä ja koko ajan joku outo ilme, hiukset huonosti ja keltaset hampaat. Ja mitä nuo näppylätki naamassa tekee? 

Tuuli oli eri mieltä, enkä mie uskonu.

En aattele yleisesti negatiivisesti itestäni: aattelen olevani hyvä tyyppi, teen hyviä juttuja, tunnen aivan ihania ihmisiä jotka välittää minusta ja osaan ihan valtavan paljon asioita. Mulla on oma tyyli, josta tykkään tosi paljon ja jolle oon (yleensä) uskollinen. Pystyn mihin vaan, ja uskallan rohkeasti tehä asioita ja olla esillä tarvittaessa. En pidä itteäni minään kummajaisena, vaan ihan tavallisena nuorena naisena. Mulla on hyvä itsetunto, enkä noin vaan loukkaannu muiden sanomisistakaan. Mutta en koe, että oisin kaunis niinko muut. Ja tiiättekö, se on pidemmän päälle aika rankkaa itelle.

Välillä tulee semmonen olo, että nyt näytän hyvältä. Nyt oon kaunis ja tyytyväinen itteeni. Se on ihan parasta. Mutta ei mulla läheskään aina oo sitä oloa. Tai sitten kun on ja minusta otetaan kuva, niin kuvassa oonki omasta mielestä taas sama pullukka itteni, joka ei osaa olla kuvissa. Joinakin päivinä laitan kivat vaatteet päälle, mutta vaihdan ne useaan kertaan, koska joskus olo on niin turvonnu, että maha näkyy rumasti tiukasta paidasta. Tai jätän sen avoselkäisen paidan kauppaan, kun selkäläskit näkyy. Voinko käyttää shortseja julkisella paikalla, jos minun reidet on näin leveät? Enkä vieläkään oo keksiny keinoa, jolla minun pää näyttää vähemmän pallolta otettaessa yhteiskuvia. Kysyn tosi usein iteltäni, että miks näytän siltä, miltä näytän. Miksen oo yhtä nätti ko joku muu?

Ja sitten aina tsemppaan itteäni, että ei minun tartte. Mie oon just hyvä näin, mie riitän. Muita ihmisiä ei todennäköisesti kiinnosta se, miltä mie näytän, eikä ne muutenkaan nää minua samalla tavalla ko nään ite itteni. Enkä saa unohtaa niitä hetkiä, kun omasta ulkonäöstä ja etenkin kropasta on hyvä olo. Niitä hetkiä, kun herätän ite itessäni sen vau-fiiliksen, vaikkei niitä oiskaan ees joka viikko. Koska niiden, jotka ei aattele samalla tavalla, ei tartte olla minun elämässä. Eikä minun tarvi näyttää keneltäkään muulta ko iteltäni. 

Surullista ja samalla itelle lohduttavaa on muistaa se, että mie en oo ainoa, joka aattelee itestään näin. Että todennäkösesti se tyyppi, jota mie pidän super kauniina, aattelee ajoittain olevansa ruma. Vaikka usein nykyään kritisoidaankin sitä, että tosi nuortenkin tyttöjen käsitys itestään ihan liian usein perustuu osaamisen sijaan ulkonäköön kehujen takia - mikä on minustaki tosi väärin - ei pitäis unohtaa sanoa sille lähellä olevalle tyypille (oli se sitten kuka tahansa) välillä, että hei sie näytät muuten hyvältä just noin. Koska sille toiselle voi olla päivän tärkein asia kuulla se jonku suusta.

10 kommenttia:

 1. Mun mielestä nää kuvat on tosi onnistuneita ja näytät hyvältä! :) Ei mitään pienintäkään syytä olla julkasematta näitä, oikeesti.

  Toi tekstin loppu pisti miettimään. Oon samaa mieltä, että on hyvä muistaa sanoa muille, että näytät hyvältä just noin, koska se tosiaan voi olla toiselle päivän tärkein asia. Mut samalla musta on vähän huolestuttavaa, että se on jollekin päivän tärkein asia. Ulkonäön pitäis kuitenkin olla aiiika pieni osa meidän elämää, kun jokasen elämässä on ihan niitä oikeitakin asioita. Tuntuu huolestuttavalta, että meijän yhteiskunta ja tää maailma on menny siihen, että ulkonäön kehumatta jättämisestä toisten itsetunto laskee ja porukka potee kriisejä jostain instagram-kuvista. Kaiken ei pitäis pyöriä ulkonäön ympärillä yhtään niin paljon kuin nyt tuntuu pyörivän, ja oon samaa mieltä, että osaaminen ja muut luonteenpiirteet pitäis olla isommassa asiassa kun se peilikuva tai joku yksittäinen ''virhe'' kasvoissa. :)

  https://laura-linnea.blogspot.se/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja kiitos kommentista! ♥

   Tuolla lopulla tarkotin sitä, että jos joku painii negatiivisten ajatusten kanssa omasta ulkonäöstään, voi olla päivän tärkein asia kuulla näyttävänsä hyvältä lähinnä "herätyksenä" niistä omista ajatuksista. Oon sinun kanssa niiiiiin samaa mieltä siinä, että on tosi huolestuttavaa, että yhteiskunta on ihan liian ulkonäkökeskeinen - hyvänä esimerkkinä just Instagram-kuvista kriiseily ja huono itsetunto silloin, kun kehuja ei saa. Nimenomaan osaaminen, tekeminen ja luonne on se, minkä pitäis määritellä itteä. :)

   Poista
 2. Kiitos tästä tekstistä ihana Anna <3 Kuten sanoit itekin niin sulla on ihan hurjan hieno tyyli ja oot kyllä uskomaton tekijämuija! Oon kans paininu vähän samojen juttujen kanssa ja edelleen on joskus on tosi vaikea uskoa tyttöystävän kehuja. Mulla roller derby on auttanu tosi paljon sen tajuamisessa että kehon ei tarvi olla tietyn mallinen tai näkönen jotta se vois olla hyvä ja arvokas ja riittävä (koska sitä se on!) Myös se on ollut mulle hyvä oivallus että mun keho ei oo olemassa muiden katseita varten vaan ihan vaan mua itteäni varten eikä mun tarvi miellyttää kaikkia ihmisiä mun ympärillä. Ja että vaikka on huonoja naamapäiviä niin se on silti se sama naama joka peilistä katsoo myös hyvänä naamapäivänä. Vaikeita asioita ne kuitenkin usein on muistaa :---D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot niin oikeassa tuossa, että pitäis muistaa oman kropan olevan vaan itteä varten, ei muita! Niin vaikeaa ko se välillä onki. Kiitos superisti kommentista, oot ihana ♥

   Poista
 3. Kaunis teksti ja KAUNIS SINÄ! <3 Tuttuja asioita, itsekin niiden kanssa painin. Oon varma, että opit arvostaan itseäs 100% joku päivä, en sua tunne, mutta tiedän että oot tosiaankin sen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitoskiitos ♥ Tsemppiä myös sulle omiin taisteluihin! Ei oo helppoa, mutta kyllä me selvitään.

   Poista
 4. Tää on klisee mut hymy pukee sua ! Kauniit sulla on kasvot mutta myös kaunis mieli mitä oon kirjotuksias lukenu !

  VastaaPoista

Kirjoitathan nätisti ja muita ajatellen! ♥ Henkilökohtaisemmat rakkauskirjeet voit myös lähettää sähköpostilla enbuske.anna@gmail.com.